Kako da sami napravite ulje od kantariona

Kako da sami napravite ulje od kantariona

Kako da sami napravite ulje od kantariona

Kantarion lek iz prirode

kantarionKantarion se najčešće upotrebljava za umanjenje bolova u stomaku, pri poremećajima varenja, kod čira, gastritisa, u menopauzi. Ova biljka poznata je u narodu po svojim lekovitim svojstvima. Bogorodičina trava ili Kantarion poznata je biljka u narodnoj medicini i često se koristi kod povišene temperature, problema sa jetrom i žučem. Ono što je najbolje istraženo je njegovo delovanje protiv depresije. Uticaj Kantariona na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije potvrđen je kliničkim ispitivanjima. Antidepresivno delovanje i pozitivne promene se mogu primetiti već nakon dve nedelje nakon upotrebe. Takođe, umanjuje i osećaj iscrpljenosti i umora, a pomaže i kod poremećaja spavanja i koncetracije. Posebno je preporučljiv za žene u menopauzi jer umanjuje sve propratne simptome. Najbolje je konzumirati ga u vidu čaja. Kantarionovo ulje je veoma dobro za kožu jer smiruje kožne upalne procese i ublažava ožiljke, ali se ne treba izlagati suncu kad se koristi kantarion ulje.

 KANTARION ULJE

Kantarion ulje se priprema na sledeći način:

Do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvetova muške i ženske kantarije (jednakih količina), a zatim, ulijte domaće maslinovo ulje.
Bocu lagano začepiti plutom, da pluta »radi« a da ne iskoči.
Bocu se iznosi na sunce i izlaže godinu dana.
Postupak dozrevanja kantarion ulja može se ubrzati na sledeći način: po već navedenom postupkuu u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvetove muške i ženske kantarije, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrejano na temperaturu od 60 do 70’C.
Prethodno je potrebno i bocu zagrejati, da ne pukne.
Napunjena boca treba da odleži barem 10 dana, od cega najmanje 2 dana na suncu. Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci.
Potrebno je naglasiti da je kantarion ulje tim bolje što duže vremena odstoji.

Related Posts