Ehinacea: Biljka koju su koristili indijanski vračevi

Ehinacea: Biljka koju su koristili indijanski vračevi

Ehinacea: Biljka koju su koristili indijanski vračevi

ECHINACEA – echinacea angustifolia

Latinski naziv: echinacea angustifolia D.C.

Opis biljke: Ehinaceu su koristili još indijanci kao lek protiv rana prouzrokovanih kožnim prištevima, aknama i ozeblinama, no njena najveca upotreba bila je protiv ugriza zmija. Aktivna svojstva biljke otkrivena su krajem XIX veka. zahvaljujuci jednom nemackom doktoru koji je proveo mnogo godina zajedno s indijancima. Od tada biljka je u centru pažnje mnogih studija buduci da jaca obrambena svojstva organizma. Zbog te karakteristike nalazimo je u mnogim farmaceutskim i kozmetickim proizvodima (tretmani protiv bora, iritirane i suve kože)..biljka iz porodice Asteraceae, ima šuplju stabljiku koja dostigne od 50-100 cm visine. Listovi su uski, duguljasti i prekriveni sitnim dlacicama. Cvet je ljubicaste boje. Uzgaja se kao lekovita biljka i ne širi se spontano , 

Stanište: Gaji se kod nas i u drugim zemljama, .. .

Lekoviti deo biljke: koren.

Lekovito delovanje: . Pripremanje i korištenje:
1.caj: 30-50 g seckanog korena u litru kipuce vode. Uzimamo 3-5 caša dnevno
2.farmaceutski proizvodi: nalazimo je u obliku ekstrakta , tinkture, kapsula… 

3.masti, kreme i sl.

Delovanje:

Echinacea sadrži mnogo aktivnih materija koja se mogu grupisati u: -etericna ulja (20 komponenata) jedan od njih in vitro pakazuje onkološka svojstva (uništava tumoralne celije).
Smatra se da etericna ulja poticu jacanje imunološkog sustava -glukozid sastavljen od dva šecera koji deluju kao antibiotik protiv raznih bakterija -poliacetileni koji uništavaju bakterije i gljivice -inulin, vitamin C 

Upotreba i delovanje ehinacee:

–   Jača imunitet (sposobnost organizma da se odbrani od bolesti). Za ovo su odgovorni aktivni sastojci: alkilamidi, cihorična kiselina i polisaharidi PS I i PS II.

–   Pomaže u prevenciji i lečenju prehlade, gripa i infekcija gornjih disajnih puteva, posebno je značajna kod sinusitisa, alergijskog rinitisa i faringitisa (upala grla).

–   Pomaže lečenju vaginalne kandidijaze.

–   Pomaže lečenju infekcija donjih mokraćnih puteva(upale mokraćne bešike i uretre).

–   Povećava broj i aktivnost leukocita, pokazuje antibakterijska i antivirusna svojstva, kao i protivupalnu aktivnost.

–   Pomaže pri lečenju upale srednjeg uha kod dece i odraslih.

–   Može pomoći u normalizaciji smanjenog broja leukocita nastalog kao posledica  hemoterapije ili zračenja.

–   Primenjena lokalno pomaže lečenju sporo zarastajućih rana i čireva.

–   Preparat ehinacee je uspešno primenjivan  kao deo terapije uznapredovalog kolorektalnog karcinoma.

–   U obliku vaginaleta primenjuje se kao deo herbalne terapije cervikalne displazije.

 

Indikacije:
Imunostimulans: jaca obrambeni sistem organizma tako da povecava proizvodnju antitela i leukocita u krvi (recept 1) Deluje protivupalno i zaceljujuce: putem posebnog enzima zaustavlja širenje bakterija i favorizuje proizvodnju tkiva koja lece i zatvaraju rane. Leci kožne rane: akne, cireve, upaljene opekotine, ekceme, upalu kožnih žlezda, ubode i ugrize insekata Stimulise jetru i bubrege u procesima detoksikacije Deluje antiviralno i laboratorijski (in vitro) pokazano je svojstvo uništavanja celija tumora. Koristi se kao inegrator s ostalim lekovima kod raka i AIDS-a Infekcijske bolesti: deluje sporije od antibiotika, ali vremenski efekt je duži. Aktivna svojstva biljke nemaju nus pojave, za razliku od farmaceutskih proizvoda. Zato se savetuje njezino korištenje kao preventiva Koristi se protiv decjih bolesti, herpesa, gripe, upale sinusa, bronhitisa i bolesti disajnih organa Leci upalu prostate i mehura (besike).

Related Posts