Kako da sami napravite klice žitarica

Kako da sami napravite klice žitarica

Kako da sami napravite klice žitarica

Klice
Osnovu zdrave hrane vodece mesto imaju klice semena soje, azuki pasulja, pšenice, lucerke…Mogu da ih koriste prakticno svi: deca, trudnice, starije osobe, a narocito se preporucuju sportistima i onima koji imaju slabo zdravlje ili su previše optereceni na poslu. Svejedno je da li ih jedete kao dodatak salatama od svežeg povrca i voca, u hlebu, pecivu, kao prilog jelima ili ih grickate same. Znacaj klica za zdravlje organizma je višestruk. One sadrže 25 odsto više kalorija od mesa, ali ne goje, vec se pretvaraju u energiju. Ne sadrže masti, što znaci ni holesterol, pa se veoma lako vare. Klijanjem semena višestruko se uvecava kolicina vitamina. Na primer, procenat vitamina C uvecava se za 27 odsto, vitamina B za 50, a vitamina E za cak 120 odsto. Osim vitamina, klice sadrže i minerale kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor, hlor, kalijum, natrijum, a takodje i ogromnu kolicinu enzima neophodnih za zdrav organizam. Za samoproizvodnju klica vam ne treba mnogo preduslova. Dovoljno vam je malo dobre volje, staklena tegla, gaza i gumica za teglu. Oprana, puna zrna potopite u cistu mlaku vodu i to dva prsta zrna, tri prsta vode. Po isteku vremena natapanja, zrna procedite, a vodu nikako ne bacajte vec’ je pijte jer je puna minerala i vitamina. Teglu prekrijte gazom i ucvrstite gumicom. Dok klice ne narastu 1,5 do 2 cm ispirajte ih jednom do dva puta dnevno hladnom vodom. Moraju biti uvek vlažne, ali ne mokre. Nekoliko sati pre upotrebe, proklijala zrna (klice) stavite na sunce radi formiranja hlorofila. Neutrošene klice možete cuvati više dana u frižideru, zatvorene u plasticnoj posudi ili tegli. Ispirajte ih svakog dana hladnom vodom. Vreme natapanja pšenicnog zrna je 12 sati, a vreme klijanja od 3 do 4 dana. Idealna temperatura klijanja je 20 Celzijusovih stepeni.
Na potpuno isti nacin mogu klijati i zrna ostalih žitarica i drugog semenja. Samo je vreme natapanja i klijanja drugacije. Pogledajte tabelu:

Na potpuno isti nacin mogu klijati i zrna ostalih žitarica i drugog semenja. Samo je vreme natapanja i klijanja drugacije. Pogledajte tabelu:

Potrebno vreme natapanja i klijanja žitarica
Vrsta Vreme natapanja Kolicin Vreme klijanja Namena
Pšenica 12 sati 200 g 3 – 4 dana salate, musli, supe, ri?uvelak, desert
Suncokret 24 sata 200 g 2 – 3 dana sosevi, salate, dodatak jogurtu
Heljda 3 – 4 sata 100 g 2 – 4 dana musli, namaz, salate, dodatak supama
Ovas 10 sati 200 g 2 – 3 dana musli, hleb, supe
Socivo 12 sati 100 g 3 – 5 dana salate, supe, namazi, pire
Kukuruz 12 sati 200 g 2 – 3 dana musli, corn-flex
Mungo pasulj 12 sati 100 g 3 – 5 dana supe, salate, pire, sendvici, sokovi
Pirinac 24 sata 200 g 4 – 5 dana salate, supe, prilog jelima
Susam 8 sati 200 g 2 dana preliv za salate, musli, sosevi, desert
Soja 12 sati 100 g 2 dana mleko, supe, prilog jelima
Azuki pasulj 12 sati 200 g 5 dana salate, sendvici, pire

Related Posts