ORAC – antioksidantna mera za zdravlje – Antioksidansi

ORAC – antioksidantna mera za zdravlje – Antioksidansi

ORAC – antioksidantna mera za zdravlje – Antioksidansi

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je spektrofotometrijski metod merenja antioksidantnog kapaciteta biološkog uzorka in vitro.

Jednostavnije rečeno, ORAC je mera kapaciteta određene supstance da neutralizuje slobodne radikale. ORAC služi kao merna jedinica antioksidantne aktivnosti biološke supstance. Antioksidantna aktivnost jedinice ORAC zasnovana je na antioksidantnoj aktivnosti u vodi rastvorljivog oblika vitamina E kao ekvivalenta.

Metod su razvili naučnici Tufts Univerziteta iz Bostona u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede SAD radi procene vrednosti pojedinih namirnica u zaštiti organizma od oksidativnog stresa.

Hrana je izvor brojnih supstanci sa antioksidantnim dejstvom. Povrće i voće obiluju supstancama najrazličitijih hemijskih struktura koje obavljaju određene fiziološke funkcije u samoj biljci. Mnoge od njih su antioksidanti različite jačine, različitog mehanizma i mesta dejstva. Procena njihovog antioksidantnog učinka vrši se određivanjem i poređenjem vrednosti ORAC.

Procena stručnjaka je da se u organizmu, pri prosečnim mentalnim i fizičkim aktivnostima, svakodnevno proizvede toliko slobodnih radikala da je za njihovo neutralizovanje potrebno uneti u organizam antioksidante čiji kapacitet iznosi oko 3000 – 5000 ORAC jedinica.

Mentalno i fizičko naprezanje, bavljenje sportom i intenzivnim rekreativnim vežbanjem, nedovoljno odmaranja, poremećen san, neadekvatna i jednolična ishrana, izloženost štetnim uticajima iz okruženja kao što su aerozagađenje, UV i druga zračenja, duvanski dim i stres kao nezaobilazni deo svakodnevice, drastično povećavaju potrebe organizma za antioksidantima čak i do 12 000 ORAC, pa i više.

 

U prilogu je tabelarni pregled vrednosti prvih 100 biljaka sa najvecim brojem ORAC jedinica sa antioksidantnim dejstvom.

Related Posts